søndag 9. august 2015

Ny plate til CNC maskinen

Planen min dette året har vært å "trimme" CNC maskinen til en bedre verden, men kroppen har begynt å spille meg noen puss som jeg har vært nødt til å høre på, så da får en ta tiden til hjelp.

Fresebordet har vært 1,5 - 1,7 mm ute av plan, så det måtte jeg  iallefall gjøre noe med. Siden jeg har profilbord i aluminium, så er det ikke veldig lett å rette dette bordet, løsningen ble å legge på ei 22 mm MDF plate, og prøve å rette av den.

Jeg har full size bord med mulighet for 1400 mm x 2600 mm utlegg. Ideen var å sette ei plate på 1200 mm x 2400 mm sentrisk på bordet, med innfelte muttere for oppspenning og rette av bordet i den plata.

Henta plate på byggevaren som var 1220 mm x 2440 mm, kjøpte også 200 stk 8 mm muttere, så var det hjem å tegne på Aspire 8.0.

Fikk justert plata grovt inn ved å kjøre fresehode i X aksen med plata inntil en 8 mm glatt bolt i fresehode, det var ikke spenning på fresehode.

Spente fast plata når jeg var fornøyd med plasseringen. Jeg hadde tegnet 153 stk 8 mm muttere i et mønster på 150 mm x 150 mm med unntak av den ytterste rekka som fikk 100 mm x 150 mm for å få det til å gå opp fra senter på plata.

Jeg freste 8.1 mm gjennomgående hull til oppspenning med 8 mm skruer, freste deretter plass til mutterne, med 12 mm forsenkning, for å kunne skru bolten igjennom.

Banket inn alle mutterne og senket dem, snudde plata, rettet inn plata igjen så godt som mulig. Så boret jeg nye hull til festing av plata i aluminiumsprofilen, det ble 30 stk, som jeg senket 10 mm ned, slik at de ikke skulle være et problem under fresearbeid senere.

Målte med laseren fra fresehodet og ned til bordet og fant ut at den største differansen var 1,6 mm, jeg bestemte meg da for å rette med 2 mm for å prøve å få det i plan.


Dette blei gjort med 18 mm end mill med 40% overlapp, noe som ga 220 minutter med fresing, godt en har bra støvavsug.

Jeg freste rutemønster i 100 mm x 100 mm, med en 4 mm 30 graders Vfres, sporet var satt til 3 mm dybde. Mønsteret ble bra, da var det bare å kutte plata i ytterkanter, slik at den ble helt riktig i XY akser, dette ble gjort med 8 mm endmill.

Gikk så over med 200 slitt slipepapir, for å ta topper og reis i plata, blei helt glatt og fin.

Plata blei så og si i plan, har nå mindre enn 0,3 mm målt med laser, det må være bra nok til hobbyarbeid i tre.

Total arbeidtid 12 timer, total fresetid 5 timer.

Er veldig fornøyd med resultatet, og for meg en meget vel brukt weekend, nå er det bare å få orden på vannkjølinga til fresehodet, men det får bli en annen gang.

HenryTrykk på bildene for større bilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar